top of page

Обръщение по случай 3-ти март

Актуализирано: 21.03


"Честит национален празник, българи!

Горд съм, че днес, на 3 март, видях хиляди родолюбиви съотечественици на Шипка, с които заедно отбелязахме деня, в който българското национално самосъзнание постига своя триумф – Деня на Освобождението. Преди точно 146г., България е освободена от петвековно турско иго и днес е нужно да си припомним колко ценна е свободата и че е невъзможна без саможертва.

Трети март е денят, в който се прекланяме пред героите, пожертвали живота си по време на Руско-турската освободителна война, за да я има България. Това е датата, която носи огромния символ на мъжеството, храбростта и куража на нашите предци, които имаха смелостта да извървят дългия път към най-святата ценност - свободата. Тя е отгледана в монашеската килия на Паисий, преминава през бесилото на Левски и храбростта на Ботев. Няма да спрем да се връщаме назад към тяхното величие, защото който забравя миналото си, е обречен да няма бъдеще.

Но никой народ не може да се уповава само на своите мъртви герои. От нас зависи дали ще бъдем достойни техни наследници. Нашите дела ще докажат можем ли да живеем в тази България, за която те са дали живота си на връх Шипка и в битките за свободата на всеки наш град. В настоящите тежки времена, една от основните ни задачи е да защитаваме националния интерес на България и да съхраняваме нашата национална памет.

Българите сме горд и безстрашен народ!

Поклон пред паметта и делото на всички, които имат принос за освобождението на Отечеството ни! Да живее България!"

-Р. Василев



50 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page